Coronapandemin – en studie i konspirationsteorier

Where do I begin / To tell the story of how far the rabbit hole goes

Jag funderade först på att ha en lite mer neutral titel på det här inlägget. Sedan funderade jag på varför jag ville det. För att visa att jag, trots min inställning i frågan, ändå försöker ha en neutral blick? För att ämnet är så polariserande för vissa, att jag inte ville locka hit personer som klistrar in länkar till »övertygande bevis« i kommentarsfältet dagarna i ända?

Sedan insåg jag att jag ändå kommer att bli »dömd« för vad jag tänker och tycker, så då kan jag lika gärna berätta direkt vad jag just tänker och tycker. 😏


»Alla mindes var de var och vad de gjorde när…«

Och så stoppar man in valfri stor händelse efteråt. Kennedymordet, Palmemordet, 11 september-attackerna…

Coronapandemin var och är visserligen en stor händelse, men den är också väldigt utdragen. Det finns inte samma unika tillfälle som svar på »minns du när coronapandemin hände?«, för det mesta med pandemin har kommit stegvis och olika personer kan minnas olika händelser beroende på hur de har blivit påverkade.

För mig är det två saker som sticker ut: Den ena är när Italien stängde ner Lombardiet & Co. Det kändes väldigt stort. Jag och familjen hade ju sommaren före tågluffat oss igenom regionen. Vi hade till och med sovit i Bergamo, staden som sedan blev ökänd för alla kistor. Det andra är att konserten i Stockholm som vi såg fram emot så mycket blev framflyttad. Den skulle hållits i juni 2020, men blev uppskjuten till augusti 2021. »Då borde ju allt detta ha gått över«, tänkte vi. Ända tills augusti 2021 dök upp och vi fick beskedet att konserten blivit flyttad igen – den här gången till 2023… Ingen idé att boka något hotellrum än.

Efterhand som pandemin har fortsatt att härja, har samhället förändrats. Vi som familj har, förutom konsertflytten, inte drabbats så mycket mer än de flesta andra. Vi håller avstånd när vi står i kön på Ica, vi har inte åkt utomlands (inte ens till Danmark..!) sedan i början på 2020 och vi har vaccinerat oss. Men ingen i vår familj eller släkt har blivit allvarlig sjuk eller dött i covid-19, vilket vi förstås är tacksamma för.

I stället har min största kontakt med pandemin varit de konspirationsteorier som uppstått i dess väg.

Jag vill här och nu förtydliga en sak: När jag talar om konspirationsteorier, så handlar det om just sådana. Det handlar inte om tankarna hos människor som känner sig tveksamma till vaccinet av något skäl (till exempel av typen »det togs fram för snabbt«) eller som tycker att myndigheternas regler har varit otydliga/ologiska. Nej, det här handlar om teorier som helt eller delvis slår undan benen på våra uppfattningar om hur samhället är uppbyggt och fungerar.

Vaccinmotståndet är ett samlingsnamn och ett spektrum. Allt från personer som är tveksamma till vaccinet till personer som totalvägrar vaccinet eftersom det påstås innehålla nanorobotar som ska döda och/eller göra oss till viljelösa slavar. Det är den senare delen som jag finner mest intressant. Och farligast.

Den som känner mig vet att jag gillar konspirationsteorier. Att diskutera dem åtminstone. Jag har skrivit om det tidigare när jag berättade om mina diskussioner med plattjordare.

Men handlar pandemin bara om en konspirationsteori? Är det inte en riktig konspiration?

Här har jag samma inställning som när det gäller frågan om det finns en gud. För det första: Vilken konspirationsteori/gud pratar vi om? För det andra: Jag kan inte hundraprocentigt säga att det inte finns en konspiration/gud, men det innebär å andra sidan inte att det faktiskt finns en. Ett påstående måste kunna stå på egna ben, inte bara utropas till segrare för att en annan sida har »förlorat«.

Som jag skrev ovan, så handlar det alltså om ett spektrum. En del tar upp frågan om virusets ursprung (om man nu alls tror att det finns ett virus; vissa personer menar nämligen att viruset i sig är ett påhitt). Kom viruset från Kina eller någon annanstans? Kom viruset från laboratoriet i Wuhan eller från djurmarknaden i samma stad? Om det kom från laboratoriet, var det ett medvetet utsläpp eller skedde det av misstag?

Tja, vad tror du? Och varför tror du som du gör?

Varifrån kom viruset? Och låg någon bakom det?

Det beror förmodligen på vilka källor du lyssnar på. Vilka källor du litar på.

Går du efter det som konspirationsteorianhängarna brukar kalla för MSM (mainstream media) – det vill säga SVT, Aftonbladet och liknande traditionella medier – så är chansen stor att du menar att viruset hade något med djurmarknaden i Wuhan att göra. Om du i stället går efter vad »alternativmedia« skriver, är chansen stor att du menar att viruset tillverkades i ett laboratorium (möjligen i Wuhan) och av någon anledning kom ut därifrån.

Vem har rätt? Och hur vet man det?

Här inträffar något som jag tycker är både underhållande och frustrerande. Personer som lyssnar på MSM anklagas av konspirationsteoretikerna för att lita för mycket på vad medierna säger och för att inte vara tillräckligt källkritiska. »Du tror på allt som står i Aftonbladet!« är en vanlig fras jag har hört.

Samtidigt länkar de till allehanda videoklipp, bloggar och »nyhetsartiklar« och säger »titta här om du vill veta sanningen« – utan att inse det ironiska i att jag nu ombeds tro på det som står där. Källkritik är tydligen bara nödvändig om man ska hämta sin information från MSM, inte annars…

Samtidigt står konspirationsteoretikerna där och nästan ler som frikyrkopastorer, som insett sanningen och inte kan förstå hur andra inte kan se ljuset. Det är ju så uppenbart allting! Hur kan alla andra vara så dumma! Viljelösa får!

När jag då faktiskt har försökt att inte vara ett »viljelöst får«, och kollat upp vad som påstås i det som länkas, så har jag fått kritik för det..! Varför kollar jag upp vad som sägs i den här videon på Bitchute, men inte den här artikeln på SVT?

Och visst, det kan jag göra. Men genom att granska det som konspirationsteoretikerna för fram som sanning, och visa att även dessa källor kan ha fel, är min förhoppning att de själva ska inta den källkritiska hållning som de vill att jag ska ha. Men det fungerar förstås inte.

Ett problem är nämligen att vad som räknas som trovärdig källa skiljer sig åt. Trovärdigheten kan också variera, även om det handlar om samma källa. Exempelvis anklagas myndigheter och storföretag oftast för att vara med på Den Stora Lögnen, men om man hittar en lista av allvarliga biverkningar av något läkemedel på fass.se, så stämmer just dessa uppgifter alltid hundraprocentigt. Funny how that works.

Ett annat problem är att tolkningen kan skilja sig åt. Samma siffror och uppgifter kan ge helt olika slutsatser. Inte sällan på grund av att det saknas perspektiv, anser jag.

Ett tredje problem är att mängden påståenden är för många och tar för lång tid att gå igenom. Och även om man tar sig igenom några av dem, så ändrar det sällan eller aldrig grunduppfattningen hos den andre.

Jag ska ta ett exempel: I en (anti)vaccindiskussion länkades det till ett videoklipp, som med dramatisk musik visade upp medieuppgifter om idrottsutövare som kollapsat eller rentav dött i samband med sin idrott. Frågan som ställdes i inlägget var: Hur vanligt var detta före coronavaccinationerna? Va? VA?!

Underförstått menade videolänkaren förstås att det var vaccinationerna som orsakat dessa sjukdoms- och dödsfall. Slutsats: Vaccinerna är farliga och ska undvikas.

Men ett enda filmklipp av det här slaget kan rimligen inte utgöra bevis för någonting. Inte minst för att vi inte har en aning om hur vanligt det här var förut.

Jag har tillgång till SvD:s tidningsarkiv, som går tillbaka till 1884. Jag gjorde några sökningar där på »idrottare kollapsade«, »idrottsman dog« och liknande fraser.

Den första träffen är från september 1952:

Ur SvD, september 1952.

Sedan fortsätter det med liknande notiser lite då och då fram till nutid. Så uppenbarligen kunde idrottsutövare dö på eller utanför plan även förr i tiden. Men har det blivit vanligare? Och är det i så fall vaccinerna som har ökat på risken?

En tidning, oavsett om det är Svenska Dagbladet eller någon annan, skriver förstås inte om alla dödsfall som inträffar. Inte ens när det rör något lite ovanligare som en ung idrottsutövare. Så tidningsuppgifterna kan jag inte gå efter.

Då är frågan om det finns någon statistik att gå efter. Riksidrottsförbundet säger i sin policy kring plötsliga dödsfall i samband med idrottsutövning att »förekomsten varierar beroende på studiens storlek, vetenskapliga kvalitet och var studien är utförd«, och att det inte finns något stöd för att plötsliga dödsfall har ökat – utan snarare att uppmärksamheten kring dem har gjort det.

Men om man verkligen vill veta, så får man – förutom att läsa studierna och bedöma dessa – egentligen gå in i patientjournalerna för de som drabbats. Fast även om det vore möjligt rent faktiskt (jag tvivlar på att det är så lätt), så är det närmast omöjligt rent praktiskt. De är alldeles för många.

Vilket gör att videon i fråga alltså egentligen inte går att använda som bevis för varken det ena eller det andra. Att då använda den som argument mot vaccinering är förstås inte rimligt. Vilket jag påtalade, men då fick jag alltså kritik för att jag alls hade kollat upp saken…

Olika inställningar hos olika människor.

Det är just det här sista problemet, att det kan ta så lång tid att reda ut ett enda påstående, som gör att det snabbt blir väldigt tröttsamt att diskutera. Särskilt när det mödosamt framtagna resultatet inte faller motståndaren i smaken och därför avfärdar detsamma – för att genast klistra in 5-10 nya påståenden.

Om vi återgår till början av inlägget: Kan jag hundraprocentigt säkert säga att det inte finns en konspiration bakom coronapandemin och myndigheternas vilja (och i vissa länder påtryckningar) att vi ska vaccinera oss?

Som jag skrev då: Nej, det kan jag inte. Men jag har däremot väldigt väldigt svårt att tänka mig att det ligger någon större konspiration bakom. I varje fall inte i klass med »Bill Gates & Co vill decimera befolkningen« (jo, det finns folk som påstår detta).

För om det finns en sådan konspiration, så undrar jag varför den verkar fungera så innerligt dåligt..! Jag ska förklara.

När jag ställs inför en konspirationsteori, så börjar jag med att göra ett sorts lackmustest i rimlighet. Jag ställer mig själv två frågor:

  1. Verkar teorin rimlig?
  2. Om teorin stämmer, är det så här den borde uttrycka sig och fungera?

Låt oss säga att De Ondskefulla Styrande™ önskar decimera befolkningen. Vi har blivit för många, så de måste få i oss ett gift av något slag. Okej, detta får vi i oss genom ett vaccin. Och för att få i oss ett vaccin, måste de hitta på en sjukdom.

Om vi bortser från frågan om varför de inte bara gör så att en riktig pandemi dödar oss eller lägger giftet i vårt dricksvatten eller i våra livsmedel, så handlar det alltså om att skapa en pandemi som är så skrämmande att vi av ren självbevarelsedrift springer och vaccinerar oss.

Nå, är pandemin så skrämmande? Ser vi till siffrorna i Sverige, så är det en bit över 1 procent av de smittade som avlider i covid-19. Det är rätt många människor, men det är inte i klass med ebola direkt.

Observera att detta inte är siffror som uppdiktats på någon obskyr blogg av någon anonym person. Detta är direkt från myndigheterna! Hur svårt vore det för De Ondskefulla Styrande™ att frisera de siffrorna? Har man en så pass stor och mäktig organisation så att man kan decimera världens befolkning, så har man väl även möjlighet att lägga till några procentenheter i ett par statistikkolumner? Allt för att skrämma upp oss.

Pandemin i sig har heller inte varit en farsot som ökat i farlighet efterhand, i syfte att stegra rädslan. Nej, den har kommit och gått i vågor. Vissa perioder har livet nästan varit som vanligt. Varför? Var inte poängen med pandemin att skrämma oss till lydnad och vaccinering?

Och vaccinerna? Framstår de som säkra, beprövade och effektiva? Nej, knappast. De har länge varit nödgodkända, vilket i allmänhetens öron förmodligen inte låter särskilt bra. Alla medier skriver om hur vaccinerna togs fram rekordsnabbt – ännu ett stort no-no. Dessutom såg man till att flera av vaccinerna använder den nya mRNA-tekniken, vilket förstås inte direkt sänker oron. Och så är det fortfarande oklart om hur bra vaccinerna egentligen står sig mot de nya varianterna som omikron och de andra grekiska bokstäverna.

För att nu inte tala om att tillgängligheten länge var usel. Var inte vaccinerna redan tillverkade och redo att föras in i människors blodomlopp så snart som möjligt? Vem har planerat den här pandemin egentligen?

Inte heller påståendet att nedstängningarna är till för att skapa massvis av konkurser och sätta folk i skuld, så att de bara har staten att förlita sig på (och därmed förlorar sin självständighet), verkar särskilt rimlig. Staten har nog aldrig varit så generös med att dela ut pengar till föreningar och företag som de är nu.

I stället verkar det mesta som har hänt stämma överens med hur det borde fungera om det inte finns någon stor konspiration bakom: Beslut som i efterhand visar sig vara bra eller dåliga, utan något större mönster. Uttalanden och förutsägelser som ibland slår in, ibland inte. Nya virusvarianter som dyker upp och ställer till det i planeringen.

Att det finns saker att kritisera i hanteringen av pandemin står klart. Som vissa restriktioner och rekommendationer. Exakt vad och vem som ska kritiseras är väl något vi får utreda efterhand, eller kanske framför allt när vi ser facit om några år.

Men tills vidare ser jag snedstegen som gjorts mer som ett resultat av att det är vanliga, bristfälliga människor bakom besluten, inte någon hemlig samling människor med en ondskefull agenda.

(Omslagsbild: Photo by Fusion Medical Animation on Unsplash)

Annons

En reaktion till “Coronapandemin – en studie i konspirationsteorier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close