Argumenten som föll platt

Jag kanske har nämnt det förut, men i alla fall: Till ett av mina många intressen räknar jag konspirationsteorier. Ju större desto bättre. De jag mest har stött på genom åren är de vanliga: 11 september-attackerna, mordet på JFK, människan på månen…

Men så för en tid sedan kom jag i kontakt med någon som tror att jorden är platt. Eller inte tror; han är helt övertygad om det. Så säker någon människa kan vara på någonting.

Inte för att låta konspiratorisk nu 😉 men jag var skeptisk till att han verkligen menade allvar. Var han inte bara ett nättroll? Var inte detta bara ett försök att få med mig och andra i en till synes ändlös diskussion, där han till slut kunde avslöja att han bara lurat oss hela tiden?

Jag kom direkt att tänka på Poes lag:

Utan en tydlig indikation på författarens avsikt är det svårt, eller omöjligt, att se skillnad på ett uttryck för uppriktig extremism och en parodi på extremism.

Uttrycket handlade från början om kreationism, alltså tron på att Bibelns skapelseberättelse är bokstavligt sann: Gud skapade universum på sex dagar. Jorden är bara några tusen år gammal. Alla människor har sitt ursprung i Adam och Eva.

Vilket är en ganska extrem åsikt, då de flesta troende kristna inte tolkar just 1 Mosebok som bokstavligt sann utan ser det mer som en förklaring till varför världen och människan skapades och inte nödvändigtvis som en exakt beskrivning av hur. Men om man nu stöter på någon som påstår sig tro att jorden är några tusen år gammal… hur vet man att vederbörande verkligen tror det och inte bara skojar med en?

Eller ta den här videon, där en kvinna – som utmålar sig som en »konservativt kristen medieanalytiker« – under en hel timme går igenom hur Disney egentligen är Djävulens ställföreträdare på jorden. Bland »bevisen« hittar vi Pinocchio. Varför? Jo, han var ju från början egentligen bara en träfigur som liknar en pojke. Men eftersom han i berättelsen fick liv måste det ha varit under inflytande av onda demoner, eftersom det egentligen bara är Gud som kan (och får) ge liv åt livlösa ting…

Och det är ju, i mitt tycke, ett skrattretande resonemang! Helt befängt. Jag kan inte tänka mig en enda av mina kristna vänner som ens skulle snudda vid tanken på att tro detta. Det är ju snarare något man skulle kunna hitta på för att driva med kristna.

Så hittar kvinnan på? Driver hon med kristna? Eller är hon verkligen själv övertygad om att detta stämmer? Jag lutar åt det senare. Men ni förstår säkert problemet. Vet vi inte så mycket annat om den här kvinnan, så skulle det kunna vara vilket som.

Tillbaka till mannen som tror att jorden är platt. Hur kan man alls tro på något sådant? Är det inte uppenbart att jorden är rund?

Men då tänker du inte som en plattjordare! För vad har vi egentligen för bevis på att jorden är rund? Bilder på en rund jord från rymden? Fejkade. Månen är ju rund? Möjligen, men det säger ju ingenting om jorden. Alla vetenskapsmän och alla vetenskapsböcker säger ju att jorden är rund? De har fel/ljuger – och du är lättlurad som köper allt som de påstår. Och så vidare.

Det fanns inget bevis för jordens rundhet som den här mannen inte kunde avvisa på ett eller annat vis. Ett av de enklaste och mest uppenbara bevisen hittar vi om vi åker till havet. Titta på ett fartyg som åker ifrån oss. Först försvinner skrovet. Sedan ovandelen. Och till sist masterna/antennerna, varpå fartyget helt har försvunnit bortom horisonten. Uppenbarligen är jorden rund! Men nej, vår vän plattjordaren hade ett svar på det också: Anledningen till att det ser ut så beror på att vi inte ser tillräckligt långt. Hade man använt en tillräckligt kraftfull kikare, hade fortfarande hela fartyget synts. Dessutom kröks ljuset lite av atmosfären, vilket gör att det ser ut som om fartyget försvinner…

Jag brukar säga att allt finns på YouTube. Och det gör det nog nästan, för plattjordaren pepprade oss med filmklipp därifrån som »bevis« för att jorden var platt. Egentligen tvekar jag till att länka till någon av dessa filmer, eftersom jag inte vill ge dem mer trafik och därmed högre annonsintäkter, men samtidigt är min läsarskara här på bloggen rätt begränsad. 🙂

Man ser ju tydligt hur solen uppenbarligen växer i storlek ju längre upp på himlen (eller närmare oss, sett ur plattjordarens perspektiv) den står. Med andra ord finns solen inte miljontals kilometer bort, utan svävar kanske några få tusen kilometer ovanför vår platta jord. Och solen är då inte heller lika gigantiskt stor som vi fått lära oss i skolan, utan mycket mindre.

Hur solen tycks växa i storlek, trots att den egentligen alltid borde vara lika stor om den heliocentriska världsbilden stämmer, är ganska enkelt att förklara: Ju starkare ljuset är, desto större ser den ut att vara eftersom ljuset efterhand blir för starkt för kameran. Hade ett gråfilter använts, som reducerat det infallande ljuset, kunde kameran ha exponerat för solen i sig och därmed visat solen som en lysande skiva med en tydligt definierad kant. Dessutom kan moln och dis göra att ljuset sprider sig olika mycket, vilket också påverkar solens synbara storlek.

Bet förklaringen på plattjordaren? Inte direkt. Det fanns alltid något sätt för honom att komma undan: Anklaga mig och andra för att vara blinda för sanningen. (Verkligen ett ironiskt uttalande, för övrigt!) Säga att jag själv skulle filma solen med ett gråfilter och återkomma med resultatet. (Givetvis hade han inte råd med en egen videokamera – how convenient…) Skulle jag faktiskt utföra ett av de många experiment som jag och andra föreslog för honom, i syfte att han själv skulle kunna se hur orimlig position han hade, så kunde han alltid ifrågasätta vad vi visade upp. Han hade ju inte varit med själv, så hur kunde han veta att vi inte hade manipulerat resultatet? Han anklagade oss för att köpa »NASA:s lögner« rätt av, medan han själv gjorde exakt samma sak med allehanda YouTube-klipp.

Jag lovar, ni kan inte komma på ett enda argument för varför jorden är rund eller varför tanken på en platt jord är absurd – som inte den här mannen hade ett svar på. Jag säger inte att det nödvändigtvis var ett bra svar… men det här var någon som verkligen hade lagt massor av timmar på Google University och dess filial Campus YouTube.

Det var där han som plattjordare hade hittat alla »märkligheter«. Jag sätter orden inom citationstecken, eftersom dessa bara är märkliga om man tänker väldigt snett. Som den här bilden han länkade till:

flat_01

Här har man tagit två jordbilder från NASA, tagna från rymden. För det första ser de ju fejkade ut. För det andra är det två helt olika färgskalor. Och för det tredje, och viktigast, så skiljer sig storleken på Nordamerika rätt rejält. Uppenbarligen har NASA aldrig varit ute i rymden och fotograferat jorden, för då skulle jorden ha sett likadan ut på båda bilderna. Att det skulle finnas andra förklaringar till varför bilderna på jorden skiljer sig åt, är inte intressant och inte trovärdigt.

 

Hur är det med vetenskapsmän, astronomer, forskare? Tja, eftersom de inte säger sanningen, så lurar de antingen sig själva eller så är de aktivt med på konspirationen. För det här handlar inte bara om att vi människor har råkat få jordens utseende om bakfoten; det är en gigantisk konspiration för att aktivt dölja sanningen.

Och varför skulle man nu vilja dölja jordens verkliga utseende? Spelar det någon roll om jorden är platt, rund eller kubformad? Jo, det gör det tydligen. För den här mannen är nämligen, också enligt egen utsago, troende kristen. Varianten som tar Bibeln bokstavligt. Enligt hans mening framgår det ganska tydligt i Bibeln att jorden är platt. När någon då förvanskar Bibelns skapelseberättelse, och försöker bevisa detta genom modern vetenskap, slår man undan fundamentet för skriften i sig. Om Bibeln har fel om hur allting skapades, har den kanske fel i annat också? Den runda jorden blir då en symbol för de som vill göra upprör mot Gud. Dölj sanningen till varje pris, så att folk inte tar Bibeln på allvar! När människan inte längre ser sig som Guds skapelse, utan en kosmisk olycka i ett oändligt och slumpmässigt universum, kan Djävulen gå in och ta över.

Faktiskt är det en ganska stor del av de plattjordare jag har stött på som säger sig vara troende kristna. Ofta, eller egentligen alltid, i kombination med en uppfattning om att världen styrs av några få och mäktiga. Varpå vi hastigt och lustigt är inne på Illuminati, New World Order och hela den baletten.

Och det är kanske där vi har problemet: Inte att dessa människor är troende kristna, utan att de har en konspiratorisk läggning. De misstror »makten«. De vill inte köpa allt som vi »matas med«. Det är i och för sig en förnuftig inställning på ett vis, men på ett annat vis blir det problem när man avfärdar allt bara för att det råkar komma från ett visst håll, det håll som man identifierar som »de styrande«. Denna skepticism är dessutom väldigt selektiv, eftersom de i övrigt tycks tro på varenda liten sak som någon på YouTube säger – så länge det överensstämmer med vad de redan »vet« är sant.

Så… hur får man dessa personer att ändra sin uppfattning? Bra fråga. Kanske är det bästa sättet bara att ignorera dem? Att inte ge dem större uppmärksamhet än de förtjänar, eftersom de då kanske uppmuntras att fortsätta? Att man tror att jorden är platt innebär ju inte så stor skillnad jämfört med att tro på att jorden är rund.

Eller? Kanske inte just den delen spelar så stor roll, men jag har större farhågor för tankeprocessen som ledde dit. Är man övertygad om att »personer med makt« ljuger för en, så hoppar man (tydligen) gärna över till andra konspirationsteorier. Och plötsligt har vi människor som tror att vacciner orsakar autism. Och så får vi ett mässlingsutbrott eller värre.

Jag vet i alla fall att om man ska diskutera med en plattjordare, så får man se till att göra ett bättre jobb än jag har sett vissa tidningsartiklar göra. Det går inte att bara hänvisa till fartyget som försvinner bortom horisonten, till solen som går ner, till bilder från rymden eller något annat som man normalt sett använder som bevis för att jorden är rund. För de har redan funderat över dessa saker. De har svar på dem.

Men visst, trots att jag och de andra på forumet använde oss av nya argument, av nya infallsvinklar, så blev inte »min« plattjordare omvänd. Han är fortfarande lika övertygad om att jorden är platt som förut, påstår han. Dock har vi märkt att han inte längre kan hitta nya argument, utan han återanvänder gammal skåpmat – i hopp om att någon trots allt ska hamna på hans sida i debatten.

Med andra ord är cirkeln sluten. Och cirkeln är ju rund, så det var ju skönt att någonting kan vara runt om nu inte jorden kan få vara det.

Annons

4 reaktioner till “Argumenten som föll platt

  1. Jeanette Johansson 11 maj, 2018 — 23:47

    Jag letade efter något vettigt för att få svar på frågan om det finns folk som på riktigt tror att jorden är platt. Tack, det här var högst klargörande. Själv känner jag en diabetesläkare som försöker vara fåordig då han svarar om LCHF, därför att om han till exempel säger att icke-diabetiker kan äta kolhydrater, tas detta som bevis FÖR LCHF-religionen. Den bygger ju nämligen på att det finns en kolhydrat-maffia, bestående av läkare, livsmedelsverk med flera. Så ju fler argument, desto sannare blir det att det är livsfarligt med potatis (för övrigt ett helfoder för många av våra förfäder några generationer bakåt, oj, ett argument till). Så min slutsats blir att jag inte ska diskutera med plattjordingar (hur roligt det än skulle vara).

    Gilla

  2. Om de nu verkligen vill bevisa att jorden tar slut i kanterna så borde de åka dit och kolla läget med båt eller flyg.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close