Långt ner i kaninhålet

Det här inlägget har jag egentligen redan skrivit en gång, när jag tog upp konspirationsteorierna kring coronapandemin. Läs det inlägget om du vill veta hur jag resonerar i den frågan. Och se det här inlägget som en sorts förlängning till det andra. Och som en frustrerande reflektion över sakernas synbara tillstånd.

För stolligheterna har inte dött ut. Tvärtom verkar de ha fått ny fart. Eller så är det bara jag som har kikat för långt ner i kaninhålet. Eller snarare i en grupp på Facebook som heter FOLKDOMSTOLEN (ja, namnet skrivs med versaler).

För herrejösses, så mörkrädd man blir när man kikar i den. 😳

Administratör för gruppen verkar vara någon som kallar sig Anna Larsson. Ja, kallar sig för, då hon själv har medgett för gruppen att det inte är hennes(?) riktiga namn. Anna är också den som skapar absolut flest inlägg där, ibland flera om dagen.

Och det handlar verkligen om allt. Allt som på något vis avslöjar hur världen egentligen ser ut. (Enligt gruppmedlemmarna, alltså.)

En av de senaste sakerna där handlar om en »dokumentär« som heter Watch the Water:

Denna »dokumentär« består av två personer som sitter och pratar med varandra om covid-19. Den ene är Stew Peters, som till vardags leder någon form av självskapad talkshow. Han blev (ö)känd när han nyligen ansåg att Anthony Fauci (som ju är lite grand av USA:s motsvarighet till Anders Tegnell) borde hängas för sina »brott«.

Den andre är Bryan Ardis, en kiropraktor och akupunktör (there’s your problem!), som är den som »avslöjade sanningen« som hela dokumentären bygger på. Han har även en poddradiokanal, där titlarna på avsnitten rör sig mellan »FOOD SHORTAGE IN AMERICA! HOW TO PROTECT YOUR FAMILY!« och »THE LIE HAS BEEN EXPOSED! THE REAL ORIGIN OF COVID! PURE EVIL!«. Japp, även här har vi versaler i massor. Dock bara med ett utropstecken per mening, vilket är lite förvånande.

I dokumentären berättar Bryan Ardis hur han plötsligt insåg vad ursprunget till covid-19 är. Det är… ormgift. Och det kommer från vårt dricksvatten.

Hur sedan detta ormgift inte späs ut in absurdum i de otaliga kubikmeter dricksvatten som finns, förtäljer han icke. Och det är väl inte heller meningen. Det viktiga är ju att visa på att företag och myndigheter har lurat oss, inte hur detta påstående faktiskt stämmer med verkligheten.

En annan viktig sak är att visa på att läkemedelsbolagen bara vill tjäna pengar på dig, eftersom de förbjuder allt som faktiskt hjälper mot ormgiftet och bara säljer sådant som möjligen håller dig vid liv.

Sådan tur då att Bryan Ardis själv via sin hemsida säljer den riktiga medicinen:

Vilken schysst kille! Det är säkerligen till självkostnadspris också. För han skulle väl inte själv försöka tjäna pengar på folks rädsla..? 🤨

Folkdomstolens användare (eller jurymedlemmar?) tackar hur som helst för informationen och förfasas över den:

(Nota bene: I skärmdumparna kommer jag att pixla namn och medlemsbild. Visserligen är inläggen och kommentarerna publika och fritt tillgängliga för vem som helst att se, men det kommer förmodligen inte att alltid vara så. Dessutom kan det ju hända att några av de som kommenterar ångrar sig så småningom, och inte vill stoltsera med sina alster i framtiden.)

En annan sak som är aktuell nu i gruppen är förstås kriget mellan Ryssland och Ukraina. Ett krig som för övrigt kom »väldigt lägligt« direkt efter coronapandemin, enligt Folkdomstolens medlemmar. Lite för lägligt. Är det möjligen ett sätt för De Ondskefulla Styrande™ att fortsätta skrämma världens befolkning till underkastelse?

Var sympatierna i konflikten ligger är inte så svårt att se:

Det är inte bara det att användarna helt tycks ha köpt Rysslands narrativ, som att Ryssland har rätt att invadera Ukraina (eller är det fortfarande en »militär specialoperation«?) och att Ukraina styrs av nazister. Nej, det går längre än så.

Kände ni till att det finns underjordiska tunnlar på många platser i världen? Där bland annat barn transporteras, i syfte att utnyttjas sexuellt eller till medicinska experiment?

Administratör »Anna« har minsann sett bevisen. Och medlemmarna förfasas över bilderna:

De flesta köpte påståendet helt och hållet, men i kommentarerna var det faktiskt någon som ifrågasatte sanningshalten. Han hade försökt länge och väl att hitta källan till bilderna utan att lyckas och funderade därför över om det kunde vara ett påhitt.

»Eller så finns den inte mer för att den är äkta och de jobbar hårt för att den ska försvinna???«, blev svaret.

Med andra ord: Om källan inte går att hitta, så beror det snarare på att den är borttagen av De Ondskefulla Styrande™, och därmed visar det att påståendet är sant, än att det hela är ett påhitt.

Ryssland gör därför världen och barnen en tjänst genom att invadera Ukraina. Och de flesta svenskar är för dumma för att inse sanningen:

Låter jag för ironisk? Skrattar jag åt att det finns personer som köper dessa vansinniga påståenden? Nja, jag förfasas och gråter snarare, något jag kommer att återkomma till senare.

Men okej, om jag nu för en stund antar att jag har blivit lurad. Att det exempelvis finns hemliga underjordiska tunnlar där pedofiler håller till. Eller att det finns ormgift i vårt dricksvatten. Borde jag inte ta dessa påståenden på allvar?

Ett problem är just att källorna är så väldigt dåliga, om någon alls länkar till några. För samtidigt som Folkdomstolens medlemmar själva tycks hånskratta åt att majoriteten av befolkningen är så dumma att de inte ser igenom lögnerna, lyfter de sällan ett finger för att kolla om det som postas i gruppen verkligen stämmer.

Som för några dagar sedan, då »Anna« i ett av sina många inlägg om »plandemin« lade upp en bild som sades visa en av de många personer som dött av covid-19. Otroligt nog verkade De Ondskefulla Styrande™ ha missat att få personen att se död ut:

Notera den näst sista kommentaren ovan. Hen verkar undra hur det är möjligt att alla dumma svenskar tror på att detta visar en död person, när det så uppenbart är fejk?

Det finns (minst) två problem med detta.

Det ena är att ingenting säger att folk i gemen faktiskt har accepterat detta som varandes en bild på en person död i covid-19.

Det andra är att bilden är tagen från en AP-artikel om miljövänliga kistor, där det tydligt framgår i bildtexten att den som ligger i kistan är en livs levande journalist. Om Folkdomstolens medlem hade lagt några få sekunder på att bildgoogla bilden, så hade dussintals identiska artiklar i olika medier dykt upp:

Sedan kan samma person förstås säga att artikeln i sig är ett försök att skrämma folk, men trovärdigheten ökar inte direkt när vederbörande anklagar andra för exakt samma lathet/dumhet som hen själv precis har stått för.

Jag skulle kunna fortsätta med exempel efter exempel. Massor av påståenden görs, och påståendena verkas köpas rätt av – oavsett om det anges en källa eller ej.

Som att det tydligen har visat sig att PCR-testerna innehåller något som kallas DARPA Hydrogel: »En hydrogel är en bärare av en aktiv substans vars uppgift är att få ämnet in i kroppen på en önskad plats. Darpa Hydrogel är en nyckelkomponent och nano-antenner. GPS tracked! (för att ansluta till 5G och låta den globala eliten bokstavligen kontrollera människor som robotar).«

Eller att Ukraina »kommer att få ett EU-medlemskap inom ett par veckor«.

Eller att FN vill ha »government raised children«.

Och så vidare, och så vidare…

De bisarra påståendena är förstås inte begränsade till en enda grupp på Facebook. Det finns även enskilda individer på Twitter vars inlägg till nästan hundra procent handlar om spridande av allehanda teorier. För att nu inte tala om kanaler på Telegram och andra plattformar.

Man kan förstås avfärda »Anna« och de andra för att vara (ryska?) troll. Att de medvetet sprider material som de vet eller kan ana är falskt. Att syftet kan vara allt från att skapa splittring och rädsla till att bara driva med folk.

Men mängden medhåll och gillanden och delningar av detta material… den känns bara så enorm. Gruppen har i skrivande stund nästan åttatusen medlemmar, vilket den har samlat ihop på drygt två månader. Jag har svårt att tro att detta mestadels är troll, bottar eller »skämtare«.

Jag har försökt kolla upp några av de som gjort kommentarer och inlägg. En del har uppenbart påhittade namn, men de flesta finns på riktigt (med reservation för att några har fått sitt namn »kidnappat«). Tyvärr är detta nog mestadels helt vanliga svenskar, som har en (för mig) väldigt vriden syn på verkligheten.

Och det är detta som gör mig förfärad över sakernas tillstånd. Hur är det möjligt att snöa in så här?

På något sätt är det inget nytt att det finns personer med åsikter som (så att säga) avviker från normen. Men samtidigt anser jag att detta är på en helt annan, och illavarslande, nivå.

För det är en sak att exempelvis tycka att »politikerna pratar skit« och att »tidningarna publicerar strunt«, men en helt annan att det ligger någon form av världsomspännande konspiration bakom. Dessutom en konspiration som vill döda de flesta och göra resten till slavar.

Det är också det som gör det så svårt att diskutera med personerna. Om folk i normala fall finner det irriterande att någon ber dem om källor till sina åsikter/påståenden, så blir man närmast utmålad till satanist själv om man ifrågasätter att Bilderberggruppen verkligen bestämmer så mycket som de sägs göra.

Många av påståendena är dessutom svåra att motbevisa. Hur bevisar jag exempelvis att det inte finns kilometervis av hemliga tunnlar under Odessa?

Det finns nog bara två saker jag kan göra.

Den ena är att (trots allt) försöka prata med dessa personer. Lugnt och försiktigt, ett steg i taget. Om de alls är intresserade av att prata. I ett första steg försöka förmå dem att inse att inte allt som postas är sant, även om innehållet råkar stämma med deras världsbild, och i ett andra steg försöka förmå dem att gradvis öppna upp för möjligheten att mycket av det som de tror på är felaktigt eller åtminstone bara halvsanningar.

Den andra är att hoppas att detta kaninhål inte är så stort som jag fruktar. Och att så få personer som möjligt faller i det.

Omslagsfoto: Louis Moncouyoux on Unsplash

Annons

En reaktion till “Långt ner i kaninhålet

  1. Råkade stöta på folkdomstolen när jag skulle leta efter information om knapptryckarpartiet. När jag läste Annas inlägg och följarnas beundrande kommentarer om vilken gudagåva hon var, så undrade jag vilken del av helvetet som hade öppnats. Kul att läsa om hur andra reagerar på sånt här. Har bekanta som är antivaxxare och tycker att knapptryckarna stämmer överens med deras åsikter, men de vill inte tala om vilken sida de står på när det talas om kriget i Ukraina. Är rädd för att de har samma åsikter som Anna Larsson och hennes 8000 följare.
    Lars Bengts , Göteborg

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close