Hjärup by night

På väg med 11104 från Malmö till Helsingborg, där tåget skulle få vila ut efter dagens jobb, blev jag plötsligt uppringd av fjtkl strax före Hjärup.

– Hej, fjärren Malmö här. Kan du omedelbart bromsa ner till stopp?

– Okej… svarade jag, samtidigt som jag åtlydde ordern. Jag hörde lite prat i bakgrunden. Sedan kom nästa fråga:

– Såg du något konstigt vid Åkarp?

– Nej. Det enda jag såg var några personer på plattformen där, men det är ju ingenting ovanligt. Hur så?

Mer prat i bakgrunden. Sedan bara en bekräftelse på att jag stannat och att de skulle återkomma.

Jag ropade ut till resenärerna om att vi blivit beordrade att stanna, men att jag inte visste varför. Efter någon minut kom tågvärden in i hytten och vi pratade om saken. Jag bestämde mig för att ringa till vår driftledning. Medan jag väntade på svar, såg jag att fler och fler tåg stannade upp längs banan.

Driften visste ingenting. Trafikverket hade tydligen inte hört av sig till dem, så de skulle genast ringa och fråga vad som hände.

Mer utrop till resenärerna. Vi stod fortfarande stilla, vi visste fortfarande ingenting, men vi skulle återkomma senare.

Jag bestämde mig för att ringa till fjärren igen för att försöka få något svar, även om jag anade orsaken. Jodå, medan jag väntade i telefonkön kom ett mejl från driften:

»Polisen har begärt tågstopp mellan Malmö och Lund. Räddningstjänst är på plats. Orsak: Obehöriga i spåret.«

Hela vägen mellan Malmö och Lund..? Jag förstod att ett tågstopp någonstans på sträckan innebar att det inte går att köra tåg mellan orterna. Men de tåg som redan var ute på sträckan då? Något tåg måste ju ha »hunnit undan«. Eller var det mer än ett spårspring? Eller var de inte säkra på var den obehörige fanns någonstans?

På telefonen igen till driften. Efter en viss väntan (det var fler än jag som ringde) svarade man och jag bad om att få veta lite mer om spårspringet. Hon läste högt ur Basun-meddelandet, som sade att det gällde Åkarp. Åkarp, för er som inte vet, ligger mellan Burlöv och Hjärup. Och Hjärup hade vi precis passerat när vi kom till stopp. Med andra ord stod mitt tåg både flera kilometer från området ifråga och hade nosen åt motsatt håll.

Nu ringde jag till fjärren igen. Jag fick bekräftat att det verkligen handlade om en insats i Åkarp. Någon hade ringt till SOS Alarm och rapporterat spårspring där. Polisen hade då begärt tågstopp Burlöv-Hjärup. Trafikverket hade lagt stoppet Malmö-Lund. Och det gick inte för sig att mitt tåg kunde röra på sig, oavsett position och riktning. Ett tågstopp var tågstopp. Deras händer var bundna.

Så jag ringde till den som bundit händerna på dem: Polisen. Efter att ha kämpat med den automatiska rösten på 11414, kom jag vidare till en verklig människas röst. Han kopplade i sin tur mig vidare till polisens ledningscentral, där jag väntade i närmare tio minuter innan någon där svarade. Jag berättade vem jag var, var jag befann mig och min belägenhet. Han hade ingen aning om vad jag pratade om, men efter ett par sökningar i deras system kom han fram till att jo, det pågick en insats i Åkarp. Befälet på plats gissade att trafiken snart kunde släppas på; ingen ytterligare upplysning gavs.

7-8 minuter senare såg jag hur det började lysa grönt längre bort och mitt tåg kunde äntligen, drygt 55 minuter sena, rulla vidare mot Lund.

Alltså… Jag förstår att spårspring måste tas på allvar. Det är inte roligt för någon när människor blir påkörda. Men den här händelsen tycker jag visar att det måste finnas någonting i spannet mellan totalt tågstopp och en påkörning.

För det första hade mitt tåg inte behövt bli inblandat överhuvudtaget. Om ett tågstopp införs på en sträcka, så kan man i första hand låta de tåg som är på väg bort från området få gå vidare, i andra hand – om dessa råkat bli stoppade – låta dessa köra vidare senare, eventuellt i reducerad hastighet.

För det andra måste det vara möjligt att kunna göra en avsökning av området även om tågen rullar i krypfart. Det är bättre att få rulla i 5-10 km/h än att stå helt stilla, med tanke på hur det slår sönder hela systemet.

För det tredje skulle polisen kunna kliva ombord på ett av dessa långsamma tåg och sköta en del av avsyningen från hytten, där det går snabbare och finns bättre översikt än nere i makadammen. Detta skedde i Danmark, när migrantströmmarna tog sig in i Drogdentunneln: Polisen hoppade på ett tåg i Kastrup och i lagom fart kunde man från hytten få syn på personerna som utlöst rörelselarmet.

Men nej, jag gissar att dessa förslag kommer att skjutas ner. »Säkerheten måste gå först« och allt det där. Och få personer tänker efter och inser att det går att ha hög säkerhet och ändå inte strandsätta 200 trötta resenärer som får uppleva mer av nattlivet i Hjärup än de någonsin önskat.

hjarup_01
Malmö C en dimmig afton.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close