Kan vi få tillbaka den riktiga tidslinjen?

trump
Donald J Trump. Officiell bild från Vita huset.

Inom science fiction, och framför allt inom Star Trek, är det populärt med tidsresor. Det är inte så svårt att förstå varför. Det är kittlande att tänka tanken »what if?«, att fundera på hur annorlunda världen kunde ha varit om bara en eller två små detaljer hade ändrats. En så kallad fjärilseffekt.

Ett av de mest kända exemplen finns i en novell av Ray Bradbury, som även blev ett tv-avsnitt i slutet på 1980-talet, där ett företag specialiserat sig på jaktresor i tiden. En man vill döda en Tyrannosaurus Rex, så företaget letar upp ett exemplar som ändå kommer att dö samma dag – 65 miljoner år tidigare. Enda kravet är att man håller sig på den svävande plattform som finns, så att man inte kliver utanför och ändrar historien.

Men givetvis får mannen stora skälvan när han ser det skräckinjagande djuret – och trampar utanför. När mannen och de andra återvänder till sin egen tid, upptäcker de att språket som talas har förändrats, orden stavas inte som förut och en diktator styr landet (i stället för den demokratiskt valde president som styrde när de åkte iväg).

Nu är min fråga: Vem har åkt tillbaka i tiden och trampat på en fjäril?

Annons

En reaktion till “Kan vi få tillbaka den riktiga tidslinjen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close