March for Science

15.060 steg. Enligt min Hälsa-app på min iPhone 7 är det så många steg jag har tagit i dag.

Anledningen? Mestadels något som jag inte har gjort på väldigt många år: Jag har gått i ett demonstrationståg.

march_01

March for Science kan man säga började som en protest mot den flodvåg av »fake news« och »post-truth« (årets ord 2016, enligt Oxford Dictionaries) som har sköljt över världen. I och med Darth Vader… förlåt, Darth Trump… förlåt igen, Donald Trumps val till presidentposten i USA, har angreppet mot vetenskap och kunskap bara förvärrats.

Några personer, både »vanligt folk« och forskare, tyckte att det var dags att uppmärksamma problemet. Men framför allt att framhålla vetenskapens kvaliteter. Det är ändå den bästa metod vi har hittat för att kunna förstå hur universum ser ut och fungerar.

Så det skulle bli en »March for Science« och den skulle hållas den 22 april. Alla i världen var välkomna att hålla sina egna demonstrationståg – och för mig var det København som blev den närmaste orten.

march_02

När det förut ingick i mina arbetsuppgifter att köra tåg till staden, var jag där rätt så ofta. Men då, precis som vid andra besök, har det mest handlat om att man har rört sig i samma områden hela tiden: Runt Tivoli och Strøget.

Fast København är så mycket mer än så. Det är en väldigt vacker stad. Tack vare demonstrationståget fick jag en bra anledning att upptäcka några av dessa delar.

Först dock lite om turen dit… Familjen ville följa med, och vi bestämde oss ganska snabbt för att ta tåget. För att få lite omväxling och slippa åka samma sträcka fram och tillbaka, tänkte vi resa via Öresundsbron på vägen dit och sedan med färja på vägen tillbaka.

Skånetrafiken har en biljettvariant, där man kan göra just detta. Men jag insåg ganska snart att jag verkligen är lokförare och inte tågvärd, för jag hade ingen koll på förutsättningarna. Det gick nämligen inte att köpa den här biljetten med vårt Jojo-kort. Däremot gick det att köpa den kontant. Enligt expediten på Skånetrafikens kundcenter på Knutpunkten är det någon begränsning i kortet som gör att det inte fungerar rent tekniskt..!

Nå, vi bestämde oss för att köpa en Duo-biljett i stället. 315,90 kronor kostade det för två vuxna och ett barn att ta sig till København via bron, enkel resa. Som jämförelse kostade det bara 189,90 kronor att åka tillbaka via Helsingør-Helsingborg. Känns inte som om vi ska åka via bron fler gånger.

march_03

Familjen var inte så sugna på att gå med i demonstrationen, så vi skildes åt vid Torvehallerne där vi botaniserat bland alla mumsiga saker och där vi också hann med en lunch.

Jag gick bort till Niels Bohr-institutet, varifrån demonstrationståget skulle utgå. På vägen dit funderade jag på hur många som skulle dyka upp. Den officiella Facebook-inbjudan tror jag då hade runt 800 som sade att de skulle delta, medan det var runt 2.000 som var intresserade. Fast tidigare erfarenheter har visat att det bara är en liten del av de som säger att de kommer, som faktiskt också kommer. Det är lätt att klicka på en knapp på Facebook; mycket svårare att ta sig utanför dörren.

Tänk om det bara var några få som kom? All denna uppmärksamhet och bestämda ord och viljor – och så är det 20-25 personer som lagom förvirrade tar sig genom staden.

Men jag behövde inte vara orolig. När jag kom runt hörnan och såg folkmassan som vällde ut på gatan, insåg jag att det här hade lockat minst lika många som jag hade hoppats på.

march_04

Enligt uppgift i tidningen Politiken var det runt 5.000 som deltog i manifestationen. Det är svårt för mig att avgöra, men ett antal tusen var det helt säkert.

Det var folk i alla åldrar som deltog. En hel del verkade vara studenter vid Københavns Universitet eller någon annan, högre utbildning. Andra verkade vara lärare eller forskare. Och en del, som jag, bara »vanligt folk«.

march_05

Vi mötte inte direkt någon opposition. Många längs med gatorna undrade nog mest vad det var för stor folksamling som plötsligt – och med tidvis hög musik från ett lastbilsflak – drog genom staden.

Fast jo, jag såg några killar på cykel som plötsligt läste skyltarna och med förvånade röster utbrast »March for Science..?!«. De omgrupperade snabbt och följde sedan efter demonstrationståget en stund, medan de skanderade »We will resist! Religion! We will resist! Religion!«.

Jag gissar (och hoppas) att de bara skojade. 😉

march_06

Det fanns en del roliga plakat:

  • Go Fact Yourself
  • Science Gave Us Whipped Cream
  • Breaking News: Galileo Was Right
  • Make Science Great Again
  • Science TRUMPs Alternative Facts

march_07

Jag var rejält trött i benen efteråt, men det var det värt. Det här var kul!

Det var kul att delta, och det var kul att så många dök upp. Sett till mediebevakningen av det hela, bland annat här, verkar det ha varit runt 600 städer runtom i världen som deltog. Tillsammans med polarforskarna på Sydpolen, deltog samtliga kontinenter.

Inte illa för en gräsrotsrörelse, som inte fanns för ett halvår sedan.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close