Axanar lever vidare, typ

uss-ares
USS Ares. Hämtad från Axanars hemsida.

Det här är förmodligen ett ämne som inte många känner till och ännu färre kanske bryr sig om. Men för mig som har varit med på »insidan« av denna värld, är nyheten som släpptes nyss väldigt intressant:

Axanar och CBS/Paramount har kommit överens.

Så vad är Axanar och vad har de kommit överens om?

En gång i tiden, faktiskt innan YouTube gjorde entré, letade jag på nätet efter obskyra, hemmaproducerade filmer som hade Star Trek- eller Star Wars-tema. Fanfilmer, med andra ord. Det här var drivna fans som, antingen av brist på officiellt material eller bara på grund av en lust att skapa en egen version, gjorde mer eller mindre amatörmässiga filmer, som utspelade sig i respektive universum. Det fanns även exempel på fanfilmer som rörde sig över universumgränserna.

En del var plågsamma att ta sig igenom, särskilt på Star Wars-sidan. Det var många amerikaner med fejkad brittisk accent som försökte göra coola ljussvärdsstrider. Inte sällan misslyckades bägge försöken.

Men andra var faktiskt inte så dumma. En intressant story, kombinerat med oväntad bra filmning och effektmakeri, gjorde att en del saker kändes bättre än Episode I, II och III. Å andra sidan är egentligen allt bättre än de filmerna…

Fast varför kunde filmerna göras? Varför blev inte filmmakarna stämda av citat_axanarupphovsrättsinnehavarna? Vi pratar ju ändå USA, där vem som helst kan stämma vem som helst för vad som helst – och ändå vinna. Nästan.

Förklaringen som gavs var att George Lucas, skapare av Star Wars, lät fanfilmerna fortsätta spelas in på ett villkor: Att filmskaparna inte tjänade några pengar på dem. Även om George Lucas hade (och har) mer pengar än han kan göra av med, så var det ändå hans skapelse och han som skulle tjäna pengar på den.

Men så ändrades några saker. Dels kom YouTube och lät personer tjäna pengar på sina videoklipp. Dels kom Kickstarter och andra så kallade crowdfunding-sajter. Med hjälp av de sistnämnda kunde plötsligt filmmakarna samla ihop stora summor pengar, för att göra de förut så amatörmässigt uppbyggda projekten till närmast professionella produktioner.

Därmed blev det möjligt att inte bara tjäna pengar utan även stora pengar på sitt arbete med upphovsrättsligt skyddat material.

Jag vet inte om någon faktiskt lyckades göra det, men produktionerna blev i varje fall större och större tack vare Kickstarter och andra. (Jag var själv med i en sådan produktion hösten 2013, något jag ska skriva mer om i ett senare inlägg.)

In träder då Axanar. Eller snarare Prelude to Axanar, som var en sorts testfilm inför en kommande, längre film. Det var en fanfilm i Star Trek-universumet, som började med att be om 10.000 dollar på Kickstarter, men som lyckades få ihop tio gånger den summan. Intresset var uppenbarligen stort. Och flera Star Trek-skådisar deltog i fanfilmen, vilket gjorde den ännu mer intressant.

Tanken var då att skapa Star Trek: Axanar, en långfilm som skulle vara så lik en »riktig« film som möjligt. Den här gången ville man ha 100.000 dollar, men fick sex gånger så mycket..! Och en del till på Indiegogo, vilket gjorde att man hade närmare miljonen dollar att röra sig med. Man skaffade en gammal lagerbyggnad och gjorde om den till en filmstudio. Flera Star Trek-skådisar ställde upp för att reprisera gamla roller.

En scen släpptes, som skulle visa på hur bra den slutliga filmen kunde se ut:

Scenen är inte helt perfekt gjord, men den ser riktigt bra ut..!

Men här någonstans började CBS och Paramount, ägare till varumärket Star Trek, att reagera. Plötsligt var det inte bara en fanfilm, inspelad i någons källare. Det här var för stort för att kallas amatörfilm. En stämning blev oundviklig – och kom i slutet av 2015.

Sedan började en strid utanför rättssalarna. CBS/Paramount ville stoppa Axanar på grund av upphovsrättsintrång. Axanar tyckte å sin sida att CBS/Paramount ville ha ersättning för något som ännu inte var filmat. Dessutom menade de att det inte finns någon upphovsrätt på Star Trek-element som klingoner. JJ Abrams, regissören till rebooten som kom 2009, hoppade in i diskussionen och menade att det hela snart skulle vara över.

Men icke. I stället ville CBS och Paramount mota Olle i grind, genom att publicera ett dokument med riktlinjer för vad som skulle gälla om man ville göra en Star Trek-fanfilm.

Dokumentet mottags inte väl, särskilt inte av Axanar. Bland annat finns följande krav:

  • Orden »Star Trek« får inte förekomma i titeln. Däremot måste man som undertitel ha orden A STAR TREK FAN PRODUCTION.
  • De personer som är involverade i filmen måste vara amatörer, de får inte ta emot ekonomisk ersättning och får inte nu eller tidigare ha varit med i någon officiell Star Trek-produktion.
  • Innehållet i filmen måste vara familjevänligt..! Och här får jag citera direkt ur det engelska originalet: »Videos must not include profanity, nudity, obscenity, pornography, depictions of drugs, alcohol, tobacco, or any harmful or illegal activity, or any material that is offensive, fraudulent, defamatory, libelous, disparaging, sexually explicit, threatening, hateful, or any other inappropriate content.«

Tillsammans med de andra kraven, innebar reglerna att framtida fanfilmer i det närmaste skulle begränsas till att föreställa två personer i fejkade Vulcan-öron som diskuterar det ologiska i att vara med i en fanfilm…

Nåväl. Nu har Axanar och CBS/Paramount kommit överens, verkar det som. Och det var de sistnämnda som vann. Filmen blir nu gjord så nära kraven i dokumentet som möjligt och framtida produktioner kommer helt och hållet att följa kraven.

Detta tycker jag är tråkigt, men samtidigt var det inte överraskande. Produktionen blev för stor för att kallas varken amatörmässig eller fanfilm. Det här såg mer professionellt ut än många B-filmer som man har sett. Det var bara en tidsfråga innan upphovsrättsinnehavarna skulle reagera.

Så är det slut med fanfilmer framöver? Ja, åtminstone de produktioner som hittills har kunnat göras. Vilket är synd, på mer än ett sätt.

Jag vet inte om ni minns den finska amatörfilmen Star Wreck: In The Pirkinning från 2005?  Den finns att beskåda här:

Nå, regissören till den filmen (och ett antal andra som var involverade i den) gick många år senare vidare och gjorde Hollywoodfilmen Iron Sky.

Inte så illa. Vem vet vilka fler framtida produktioner som inte blir av, eftersom filmskapare inte längre tillåts att göra fanfilmer på friare villkor?

Annons

En reaktion till “Axanar lever vidare, typ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close