TL19 10: Bad och miljö

Hundar tillåtna i butiken..?

I dag åt vi lite hämtmat på stranden från en resturang som ligger tio meter från ingången. Annars har vi (som jag nämnt tidigare) mest lagat mat själva.

Det är väldigt kul att besöka de lokala livsmedelsbutikerna, vilket vi har gjort på nästan samtliga orter vi har besökt. Vissa saker är lika, men mycket är faktiskt olikt hur vi har det i Sverige.

Här har vi hittat manuella diskar i nästan varje butik, oavsett hur liten den har varit. Främst rör det delikatesser och kött, men vi har även sett manuella diskar för ost och fisk.

Inlagd svamp. Usch och fy.

Vin och sprit finns det förstås på många hyllor. Utbudet av mjölk har dock varit väldigt litet. Det är tydligt att konsumtionen av mjölk är lägre än i Sverige.

I dag fick vi hjälpa en turistfamilj, där pappan var desperat ute efter mjölk. Jag visade honom den som vi brukat köpa här. »Ren icke-laktosfri mjölk med 1,6 procent fett«, visade jag. »Nej«, sade pappan och skakade på huvudet. »Jag vill ha riktig mjölk«. Så jag fick ta fram 3,6-procentaren, vilket gjorde honom nöjd.

Jag brukar i och för sig vara likadan själv: Ju fetare mjölk, desto bättre. Fast jag har tyckt att »mellanmjölken« här nere har gått lika bra. Jag måste ju tänka på figuren… 😉

En sak är jag väldigt fundersam över: Varför är godishyllan alltid så liten?

Generisk godishylla.

Det har verkligen inte varit så stora utbud i någon av de affärer vi har besökt, möjligen med undantag för Amsterdam. Några chokladsorter och ett antal godisbitar av olika slag… det är allt! Dessutom står hyllan mitt inne i affären och aldrig vid kassan. I själva kassan finns möjligen några olika Tic Tac-sorter, men annars kan det vara allt från blöjor och batterier till tvättmedel och kattmat i hyllan närmast kassan. Finns det någon lag på att godis inte får exponeras så mycket här?

På tal om exponering… Vi har tagit det lugnt med solandet, eftersom vi är rädda för att bränna oss. Solskyddsfaktor 50 och undvikande av den värsta tiden runt 12. Kanske har vi varit lite för försiktiga. Jag har fått färg, men inte så mycket. Nåja, hellre det än kräftröd.

Jag är verkligen inte någon badmänniska, men de här dagarna på stranden i Viareggio har verkligen varit riktigt bra! Varmt i vattnet och ännu varmare i luften. Rena, snygga stränder med rent vatten. Och gott om mat och dryck att få tag på i närheten.

I Viareggio, liksom på andra platser i Italien, är stranden uppdelad i privata och publika delar. Man kan nog lugnt sluta sig till att de privata stränderna hör till de bättre, även om de publika inte behöver vara direkt dåliga. Däremot kan de publika förstås inte tävla vad gäller komforten, såsom solstolar och toaletter.

Vår badplats i Viareggio.

Vi funderade först på att gå till den publika stranden, men det skulle innebära drygt en timmes vandring per dag. Så det fick bli en privat. Men vilken? Stranden är lång och utbudet är därefter.

Vår gamle vän, Trippen, fick åter stå till tjänst. Ganska snart dök det upp en strand som genomgående fick höga betyg. Delvis för läget och de rena toaletterna, men också mycket för uthyraren själv: Stefano. Alla hade positiva omdömen om honom.

Han låg lite högre i pris än andra stränder som vi tyckte såg snarlika ut, men vi tänkte att vi kunde offra några euro för att ta reda på om ryktet stämde.

Det gjorde det..! Herregud, vilken figur! En sprallig, medelålders man som hela tiden verkar vara på språng – samtidigt som han tar sig tid för sina gäster. Han är slående lik Roberto Benignis karaktär i La Vita è Bella, både utseende- och uppförandemässigt. 😁

Så vi har stannat kvar hos Stefano och stormtrivts.

Sade jag att det var rent vatten? Japp, högsta kvalitet enligt EU:s miljöbyrå. Tio år i rad dessutom. Det är inte lika bra ställt i Helsingborg, tyvärr.

När vi nu ändå är inne på miljö – har vi varit duktiga när vi nu åkt på tågsemester då, jämfört med om vi hade använt andra sätt? Det är komplicerat att svara på.

Jag vet att vissa är snabba med att påpeka att tåg inte automatiskt innebär att det är bra el som används. Det används en hel del kolkraft ute i Europa (främst Tyskland). En del påstår att om man åker några stycken tillsammans i en hyfsat bränslesnål bil, så skulle man kunna vara lika »miljövänlig« på sin resa som om man åkte tåg med en sådan strömförsörjning.

Och på våra tåg från København och ner till Hamburg var det diesel som användes ombord. Faktiskt kunde vi se hur det bolmade ut rök från centralstationen i Hamburg, från alla dieseltåg som stod och puffade… 🥺

Sedan kan man fundera på vad som ska räknas som »ren« el. Sol och vind kanske, men vattenkraft innebär stora ingrepp i naturen. Och kärnkraft producerar ju ingen koldioxid under själva energitillverkningen, men det blir ju lite »restprodukter« att ta hand om efteråt.

Men även om vi skulle åka på hundraprocentig bra el, vad det nu är, så påverkar vi på andra sätt. Vi konsumerar, vi bidrar till fler sopor, vi sliter på saker.

Frågan är bara hur långt vi ska dra det. Ska vi vara riktigt krassa, så är den bästa miljöinsatsen inte att stanna hemma på semestern, utan att låta bli att skaffa barn. Eller åtminstone att inte skaffa fler. (Inga problem för oss! En till katt är dock en annan fråga.)

Nå. Jag ville bara peka på att det (som sagt) är lite komplicerat. Men även om det är det, så tycker jag det är bra att man åtminstone tänker till. Både vad gäller semesterval och andra beslut i vardagen: Vilken sorts bil ska vi köpa? Behöver vi alls en bil? Är det bättre att köpa närodlat än massproducerat?

Bara en sådan sak som att fundera över ens »produktion« av sopor är tankeväckande. Här i lägenheten har vi försökt köpa så lite matvaror och så små förpackningar som möjligt, eftersom vi bara har en begränsad tid här och dessutom begränsat med plats i vårt bagage. Ändå har vi tre personer på dessa få dagar lyckats fylla returplasttunnan – och lite till. Den är i och för sig liten, men ändå.

(Just här i Viareggio har de källsortering, men det verkar som om man i Italien i stort helt saknar ett pantsystem. Det är många läskflaskor och -burkar som hade kunnat återvinnas, men som nu ofta kastas med restavfall. Det är väl därför som vi inte har sett någon som har grävt i en papperskorg ute på stan, vilket annars är en vanlig syn i Sverige.)

Till sist: Spelar det någon roll om vi gör bra miljöval, om »alla andra« ändå fortsätter som vanligt? Jo, det spelar roll, åtminstone någon roll. Att resonera på annat sätt är att ge upp direkt. Och om alla slutar bry sig, blir det aldrig någon förändring.

Jag kommer att tänka på ett filmcitat, där någon försöker visa på det orimliga i att försöka bekämpa slaveriet. Det är ju så stort, så allomfattande. Att försöka befria några enstaka slavar är ju meningslöst, när »alla andra« ändå fortsätter. Personen fick ett bra svar på det:

– And for what? For what? No matter what you do it will never amount to anything more than a single drop in a limitless ocean.

– What is an ocean but a multitude of drops?

Cloud Atlas

Så vi fortsätter att försöka göra bra val, efter så bra kunskap vi kan skaffa oss. Vi kanske inte alltid lyckas, varken hemma eller på semestern, men vi bryr oss i alla fall.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close