Långt om länge

Jag ska inte säga att jag är en filantrop, men jag gillar att sponsra människors drömmar och idéer. På Kickstarter, en av alla dessa sajter där vem som helst kan starta ett projekt och låta andra finansiera det, har jag hittills sponsrat 22 projekt. Ja, faktiskt 26 stycken om man räknar alla, men fyra av dessa blev aldrig av.

Oftast tar det lång tid innan jag ser något resultat. Man hinner misströsta en del. Man undrar om man har gått på en bluff (vilket, konstigt nog, skulle ha varit första gången för mig).

Ett sådant projekt som tagit väldigt lång tid är det för Panono. I november 2013, alltså för mer än tre år sedan, stöttade jag deras projekt för en »kameraboll«. Den såg otroligt häftig ut!

1480681007808
36 kameror..! Inte illa.

Så det är ju så.

En sfär med 36 kameror, riktade åt alla möjliga håll. När man kastade upp den i luften(!), skulle den själv märka när den nått högsta punkten och då ta en bild (eller snarare 36 bilder) automatiskt. Sedan sattes dessa ihop till ett 360º-panorama.citat_panono

Givetvis kunde man även sätta kamerabollen på ett stativ, eller bara hålla den i handen, och ta bilder på det viset. Så jag investerade ett antal tusenlappar och hoppades att den snart skulle dyka upp.

Det gjorde den inte…

Jag fick mejl efter mejl om att processen var igång. Om att de gjort prototyper, testat dessa och ändrat lite på designen. Om svårigheterna att få allt att fungera. Om plastbitar som inte passade ihop.

Långt om länge fick jag besked om att kamerabollen var klar. Men vi som stöttade projektet skulle inte få någon kameraboll..! Inte direkt i alla fall. De var i desperat behov av mer pengar, så de skulle i första hand sälja kamerabollarna kommersiellt till externa kunder. Så småningom skulle de börja beta av den långa väntelistan.

Tja, irriterande, men samtidigt förståeligt – och inte så mycket att göra något åt. Men tiden gick och jag undrade om de skulle hinna gå i konkurs innan jag faktiskt fick mitt exemplar.

Plötsligt i går kväll knackade det på dörren. Posten kom med ett stort paket från Tyskland. Jodå, min kameraboll hade kommit. 😀

Och den är verkligen lika häftig som den verkade vara från början. Jag tog genast en testbild inomhus. Trots att det var på kvällen och det inte var särskilt ljust ens med tända lampor och levande ljus, får jag säga att bildkvaliteten blev oväntat bra.

Nu i morse gick jag ut och tog ännu en bild, fast i dagsljus. Jag valde en plats med gott om kontraster. Här är resultatet:

https://www.panono.com/p/4V9B5VbgJk8U/embed?autorotate=false

Förutom att min hand ser lite konstig ut (jag höll i ett stativ som följde med i paketet) på grund av att den hamnade mitt i en bildskarv, är jag mycket nöjd med resultatet. Hade jag haft större tålamod, skulle jag ha testat HDR-läget på kamerabollen.

Två reflektioner kring mitt »köp«:

  1. I november 2013 fanns det (vad jag vet) ingen produkt som kom i närheten av denna. Numera har det hunnit komma några produkter som påminner om Panono (tänker inte minst på min Ricoh Theta S), men ska man komma upp i konceptet med många kameror och hög kvalitet är det få som kan konkurrera i pris. Nokias Ozo kostar ju hundratusentals kronor! Å andra sidan kan den även filma.
  2. Kamerabollen är lite för beroende av Panono som företag. Det går utmärkt att ta bilder med, och förhandstitta på dessa i, mobilen. Men själva panoramat sätts ihop genom att ladda upp de 36 bilderna via appen till deras server. Sedan hämtar man panoramat därifrån (eller delar det på Facebook och andra ställen). Det verkar inte finnas något sätt att överföra bilderna till datorn direkt från kamerabollen.

Just filmdelen är något som hade gjort den här produkten närmast perfekt. Mina 360-filmer på YouTube har visserligen uppskattats, men bildkvaliteten är rätt usel.

Här ett exempel från de järnvägsmiljöer jag brukar vistas i på jobbet:

Men ja, det är en helt annan sak att filma än att ta bilder med 36 kameror. Jag gissar att Panono i nästa version av sin kameraboll kommer att inkludera video.

Fram till dess är jag väldigt nöjd med vad jag har. Inte minst med tanke på att jag, som sponsor till företaget i sin linda, fick kamerabollen till ett mycket lägre pris än den säljs som just nu… 🙂

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close