Bokprat: »After the Prophet«

after_the_prophetJag kortade medvetet ned rubriken, eftersom titeln på boken jag tänkte skriva lite om är längre än så: After the Prophet: The Epic Story of the Shia-Sunni Split in Islam. Den är skriven av Lesley Hazelton, som faktiskt själv hade läst in ljudboken som jag lyssnade på. En väldigt trevlig röst, med en brittisk-engelsk accent – som givetvis får innehållet att låta ännu mer trovärdigt än annars. 😉

Exakt hur trovärdig boken är, kan jag inte riktigt säga. Jag har läst recensioner från privatpersoner som har en del negativt att komma med, men det verkar mer bero på att de känner att hon bortser från »vissa viktiga fakta« eller att hon inte tycks vara neutral i sin skildring (och då »stödjer« den andra, och felaktiga, sidan).

Fast det är väl bara att förvänta sig, i ett sådant här viktigt och omdiskuterat ämne.

Vad boken handlar om? Ingenting mindre än splittringen mellan shia- och sunnimuslimer.

Jag har ju länge varit intresserad av religion och av varför en del människor tror. Men jag har varit (alltför) fokuserad på de olika kristna varianterna. Inte så konstigt, med tanke på att jag bor i ett land vars historia är präglad av kristendom och det är mycket lätt att få tillgång till allehanda text- och videomaterial. Så därför har min kunskap om, och intresse för, bland annat islam varit sämre än den borde ha varit.

Den här boken är ett steg i min strävan att bättre förstå islam och hur muslimer tänker och varför de agerar som de gör.

Boken börjar med Ashuramassakern i Karbala i mars 2004, där många människor dog efter att flera bomber hade utlösts. Ett av många exempel, där striderna inom islam – mellan sunni och shia – fått en dödlig utgång. Varför finns det egentligen dessa två stora grupperingar inom islam? Är det som mellan katoliker och protestanter i kristendomen?

Resten av boken handlar just om detta. Och det är en tidvis komplicerad – och inte minst frustrerande! – historia som berättas. Om hur Muhammed dog utan arvinge, trots tio hustrur (varav de flesta var gifta med honom samtidigt). Om hur maktstriden började nästan innan han slutat andas. Om hur tillfälligheter har fått stora konsekvenser för framtiden.

Som historien om Aishas halsband. (Aisha var en av Muhammeds hustrur, och den som sägs ha varit minderårig när de giftes och senare »fullbordade äktenskapet«.) En enkel historia, men som kan sägas ha fått en enorm betydelse:

Aisha var ute med Muhammed på en av hans många kampanjer. Det stora sällskapet var på väg tillbaka till Medina och hade slagit läger ute i öknen. På morgonen, strax före avfärd, upptäckte Aisha att hennes halsband var borta. Halsbandet som hon fått av Muhammed i bröllopsgåva!

Hon insåg att det förmodligen hade ramlat av henne vid en buske en bit bort, där hon tidigare hade »gått på toaletten«. Så hon skyndade sig dit och fann det mycket riktigt i sanden. Det hade gått i bitar, så det tog ett tag innan hon fick upp alla delar. Och när hon kom tillbaka till lägret, hade alla åkt iväg. Ingen hade sett henne gå, utan antog att hon satt i sin »vagn« (omsvept med tygstycken) uppe på kamelen.

Aisha kunde eller ville inte springa ifatt karavanen, så hon satte sig på marken och svepte en filt över sig. Förr eller senare borde de ju inse sitt misstag och komma tillbaka till henne!

Men så skedde inte. I stället var det en eftersläntrande soldat som upptäckte henne. Han lät henne sitta på sin kamel och förde henne till Medina. Fast nu spreds i stället ett rykte om att hon hade varit otrogen med denne soldat. Och Muhammed ställdes inför ett omöjligt dilemma: Antingen fick han skilja sig ifrån henne, men då hade han därmed »erkänt« att hon varit otrogen mot honom, vilket hade varit en stor skandal. Eller så skulle han fortsätta leva med henne, men då hade ändå ryktena funnits kvar. Och kunde verkligen Allahs profet leva med en kvinna, som hade ett sådant rykte kring sig?

Men, som clickbait-rubrikerna brukar säga, ni kan inte ana vad som hände sedan!

Efter en tid, under vilken säkert både Muhammed och Aisha funderade över hur de skulle lösa situationen, meddelade plötsligt Muhammed att han hade fått en profetisk syn från Allah. Gud hade berättat för honom att Aisha var oskyldig! Problemet var löst; ingen skilsmässa behövdes och ingen behövde tveka på vad som hade hänt där ute i öknen. I stället var det alla som hade anklagat henne för otrohet som blev straffade (80 piskrapp känns nog rätt bra).

Händelsen är förresten delvis upptagen i Koranen, närmare bestämt i sura 24. Tyvärr sägs det vara denna sura som ligger bakom det faktum att kvinnor som säger sig ha blivit våldtagna i exempelvis Dubai, själva kan bli anhållna av polisen. Genom att påstå att någon haft sex med dem, har de ju dels »erkänt« att de haft utomäktenskapligt sex, dels anklagat andra för att ha haft det. Och har man då inte bevis för det sistnämnda i form av fyra vittnen(!), blir det i sig ett allvarligt brott…

Allt på grund av ett bortglömt halsband i öknen. Och en profetisk syn som kom i precis rättan tid. Vad gäller det sistnämnda, så vill man ju som icke-troende förstås utbrista något som troligen är rätt så opassande, men ja, det var tydligen så här det gick till.

Jag rekommenderar boken. Det finns en lång och innehållsrik historia kring islams uppkomst och framväxt, som vi i västerlandet i stor utsträckning inte känner till. Vi behöver inte bli experter, men vi kan åtminstone känna till den komplicerade historien om varför det finns sunnimuslimer och shiamuslimer.

(För den som vill veta mer om islams tidigaste början, finns filmen The Message från 1976. En hel film om profeten Muhammed, men där huvudpersonen aldrig syns i bild eller hörs.)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close